Doel van ISA
Steeds meer nieuwe voertuigen – ja, niet alleen auto’s, ook bestelwagens, bussen, trucks en zelfs motorfietsen! – zijn uitgerust met zogenaamde Advanced Driver Assistant Systems (ADAS) of rijhulpsystemen. Die systemen krijgen van de fabrikanten de meest mooie namen mee, maar de meeste laten zich vrij eenvoudig afkorten naar een drie- of vierletter ‘begrip’. De systemen worden vaak gezien als veiligheidssystemen, maar, laten we eerlijk zijn, in de meeste gevallen zijn het toch vooral comfortsystemen, die het leven van de bestuurder een stukje veraangenamen.
Bij V-tron geloven we in harmonie, zelfbeschikking, gelijkwaardigheid en verantwoordelijkheid. Hierbij staat een maximale gebruikersbeleving centraal. Met innovatieve technieken wil V-tron tegemoetkomen aan de wensen en behoeften van gebruikers in het mobiliteits- en logistieke domein door passende oplossingen te creëren. Vanuit het perspectief van de gebruiker zetten wij de drie pijlers van mobiliteit centraal: Duurzaamheid, Veiligheid en Verkeersdoorstroming.
Het principe van ADAS – ondersteuning van de bestuurder bij de rijtaken – ondersteunt alledrie deze pijlers.
Aftermarket ADAS
Een ADAS is niet één onderdeel, zoals een uitlaat of een dynamo. Een ADAS bestaan uit één of meer sensoren (stereocamera, camera, ultrasoon, radar, lidar) en software. Een sensor meet of meerdere sensoren meten met hoge frequentie en geeft/geven de metingen door aan een computer, die met behulp van een algoritme op basis van de metingen een – vooraf geprogrammeerd – besluit neemt. Let wel: elk besluit van een ADAS moet dus vooraf een keer bedacht zijn. De systemen leren niet zelf en nemen geen eigen, onverwachte besluiten.
Veel nieuwe voertuigen zijn voorzien van ADAS, maar veel oudere voertuigen nog niet. Met een gemiddelde leeftijd van ons Nederlandse wagenpark van 14 jaar, rijden er nog heel wat voertuigen zonder of met beperkte geautomatiseerde ondersteuning rond. Veel van deze voertuigen kunnen vrij eenvoudig alsnog voorzien worden van ADAS.
Het creëren van nieuwe ADAS is dus zeer secuur werk. Bij V-tron hebben wij hiervoor dan ook een onderzoeks- en ontwikkelingsteam dat bestaat uit zeer deskundige systeemontwikkelaars. Zij bouwen en verbeteren ADAS voor de zogenaamde ‘aftermarket’.
Contactpersoon V-tron:
Veel voordelen te behalen
Een goed voorbeeld van zo’n aftermarket ADAS is onze Intelligent Speed Assistant (ISA), die via een camera de verkeersborden leest en deze op een display op het dashboard aan de bestuurder toont. Zo kan de bestuurder het verkeerbord als het ware ‘terugkijken’, ook als hij of zij het zonder erg voorbij is gereden. Extra functie van V-tron’s ISA is dat het systeem ook in staat is de snelheid van het voertuig aan te passen aan de ter plaatse geldende maximumsnelheid. Deze extra functie maakt gebruik van zowel de leesfunctie van de camera als van software met landkaarten waarop de geldende snelheid online wordt bijgehouden.
Voor veel chauffeurs komt deze functie erg nutteloos over, maar toch blijkt men vaak onbewust te hard te rijden, omdat men de ter plaatse geldende maximumsnelheid – het verkeersbord – heeft gemist. Regelmatig met een bekeuring als gevolg. Een onderzoek van V-tron met de HAN University of Applied Sciences onder de naam BRAVO (Businesscase Realisatie ADAS voor Ouderen) toont aan dat de groep oudere bestuurders met ISA een broodnodig geheugensteuntje krijgt en dat men graag de – vaak – wat oudere auto wil uitrusten met deze extra functionaliteit om langer veilig aan het verkeer te kunnen deelnemen.
Wat kunt u ermee winnen?
Bedrijven die veel chauffeurs op de weg hebben, zoals koeriersdiensten, maar ook installatie- en bouwbedrijven, merken dat een actieve reductie van de snelheid door V-tron’s ISA niet alleen het aantal bekeuringen terugbrengt, wat op zich al plezierig is, maar ook het verbruik van de voertuigen positief beïnvloed, de kosten van onderhoud en reparatie laten dalen en het aantal schadegevallen flink kan verminderen. En dan is ISA nog maar één van de vele mogelijkheden.
Bent u geïnteresseerd in de mogelijkheden om uw voertuigen duurzamer, veiliger en efficiënter te maken, neem dan gerust contact op met info@v-tron.eu